Solen, solskydd och åldrandet

Visste du att yttre faktorer, främst solen, står för mer än 80% av hudens för tidiga åldrande? Och att det framförallt är solens UVA-strålar som gör att vi åldras? Siffran på en solskyddsprodukt, t.ex. SPF50, är ett mått för hur mycket produkten skyddar mot solens UVB-strålar, men hur mycket skyddar en produkt egentligen mot UVA-strålarna? Det är just detta och lite till som det här blogginlägget handlar om. Här benar jag ut de begrepp som handlar om solen, solskydd och åldrandet.

Våren är här, och vi har till och med haft några dagar med riktigt sommarvärme. Härligt! Allt känns så mycket enklare när dagarna är längre och luften varmare. Och visst har solen många fördelar. Förutom att det är varmt och skönt ute gör solen att vi känner oss lyckligare, piggare och blir på bättre humör. Ämnesomsättningen blir bättre och immunförsvaret blir starkare. Solen hjälper också kroppen att producera D-vitamin som är viktigt för vårt skelett och våra tänder. Men så har ju solen tyvärr också många nackdelar. Diverse hudåkommor hör till vanligheterna. Dels helt ofarliga hudförändringar, men som för många kan upplevas väldigt missprydande och kosmetiskt störande (här har jag själv fått min beskärda del från allt mitt solande genom åren, men det tar vi en annan gång), dels farliga hudförändringar som hudcancer, vilket givetvis är det vi vill undvika allra mest. Och så är ju solen, som jag nämnde, den allra starkaste bidragande faktorn till för tidigt åldrande, också kallat fotoåldrande. Ta en titt på din underarm där solen inte kommer till så lätt. Oftast är huden fin och fläckfri där. Ett annat ställe som inte heller får så mycket sol är skinkan, där huden också oftast är välbevarad jämfört med de solutlysta ställena på kroppen. Här kan man faktiskt se hur mycket solen har påverkat åldrandet av den övriga huden.

Jag har alltid älskat att vara ute i solen och det gör jag fortfarande, men jag solar inte alls på samma sätt som jag gjorde förr. I min ungdom på 90-talet, när målet var att vara så brun som möjligt, pressade jag otaliga timmar på stranden och hemma i trädgården, smörjde in mig i kokosolja och köpte foliemadrasser som jag låg på för att bli så brun som möjligt då folien skulle reflektera solens strålar. På vintern solade jag solarium för att vara brun och fräsch året om. Allt detta utan solskydd! Hade jag fått göra om min ungdom så hade jag tagit bort det fanatiska solandet och solat mer med måtta. Och använt solskydd! Men samtidigt kan man inte ångra det man redan har gjort, utan man kan bara se framåt och sköta sig från och med nu. För visst kan man njuta utomhus på sommaren, bara man gör det på rätt sätt.

Solens UV-strålning

Solen ger värme, synligt ljus och UV-strålning. Dessa är på olika väglängder. Ju kortare våglängder desto mer energi och desto mer skador ger det. UV-strålarna kan delas upp i UVA, UVB och UVC. UVC har kortast våglängd och kommer inte ner till oss, det filtreras bort av ozonskiktet. UVA-strålarna har längst våglängd, och UVB har lite kortare. Samtliga UV-strålar klassas som cancerogena. UV-strålarna skadar vårt DNA och kan på sikt ge hudcancer. Hudcancer ökar och i Sverige och det är den näst vanligaste cancerformen efter bröst- och prostatacancer.


UVA

Här kan man tänka: UVAA som i Ageing.

Cirka 95% av den UV-strålning som når jorden är UVA-strålar. Som jag nämnde ovan så har UVA-strålarna längre våglängd än UVB och penetrerar därför djupare ner i vår hud. UVA-strålarna ger oss vår solbruna färg, men bränner oss inte. Strålarna bidrar däremot till åldrandet av huden så som fina linjer och rynkor, förlorad spänst, pigmenteringar och olika hudsjukdomar. UVA-strålarna kan även orsaka soleksem och andra hudirritationer och på sikt hudcancer. 

UVA-strålarna känns inte. De kan ta sig igenom moln och även genom glas. UVA är konstant under dagen, medan UVB-ljuset är som starkast mitt på dagen när solen är framme. UVA är även konstant under dygnet och under årstiderna, medan UVB är varierande under dygnet och under årstiderna. Därför är vi nästan alltid utsatta för UVA. Om du arbetar ute eller sitter vid ett fönster och arbetar kan det vara en god idé att använda en dagkräm med solskydd året om eftersom din hud blir utsatt för UVA-strålar stora delar av dygnet sommar som vinter. Nu används inte solarier så mycket längre tack och lov, men när jag var ung var det väldigt populärt. I solarier är det framförallt UVA-strålar.

Det finns en väldigt populär och välsedd bild, i alla fall för oss inom hudvårdsbranschen, som florerar runt på internet och som visar hur solens UVA-strålar kan ta sig igenom glas och orsaka för tidigt åldrande av huden. Bilden visar en 69-årig lastbilschaufför som kört lastbil under 28 års tid. Här kan man se stor skillnad på hans åldrande på de olika sidorna av ansiktet. Den vänstra ansiktshalvan som han har haft mot sidorutan har åldrats mycket i förtid med grov, slapp och rynkig hud, medan den högra ansiktshalvan har varit mer skyddad.

lasbilschauffrjpg

Källa: Aftonbladet bild publicerad 2012-06-05. Foto: The New England Journal Of Medicine


Ytterligare ett exempel är nedan bild på en kvinna som jobbat vid ett skrivbord i 15 år med sin vänstra sida exponerad för solen genom ett fönster. 

sun_safejpg

Fotot hittat på hemsidan: https://www.sipderm.com/dermatologist-discusses-uva-skin-damage/

När man ser dessa bilder inser man hur viktigt det är att skydda huden mot solen.


UVB

Här kan man tänka: UVB B som i Burn.

Cirka 5% av UV-strålarna utgörs av UVB men det räcker för att skada. Vid molnigt väder stoppas de lite och de kan inte gå igenom glas. Dessa strålar är inte heller konstanta så som UVA-strålarna, utan de varierar under dygnet och under årstiderna. UVB-strålningen är som starkast sommartid och mitt på dagen mellan kl 11.00 och kl 15.00. De absorberas i det övre hudlagret och når alltså inte lika långt ner i huden som UVA-strålarna. Det är UVB-strålarna som kan ge oss brännskador i solen, göra oss röda och orsaka inflammation i huden, och de kan även ge hudsjukdomar och cancer.

Låt mig lite snabbt beskriva huden så du förstår var i huden de olika UV-strålarna kan gå ner. Huden består av tre hudlager: överhuden, läderhuden och underhuden. Det är i det andra hudlagret, läderhuden, som hudens kollagen och elastin finns. Kollagen och elastin är de beståndsdelar som håller huden ung, fast och smidig. UVA-strålarna når ner till detta hudlager och bryter ner dessa beståndsdelar vilket resulterar i en slappare, rynkigare och fläckigare hud. UVB-strålarna tränger inte lika långt ner i huden, utan når bara vårt översta hudlager där de, om vi inte skyddar oss mot dem, kan ge brännskador.

shutterstock_2438003463 5jpg

Illustratör:  Blueastro


Lite kort om UV-index. Vad är det egentligen?

UV-index är ett mått på styrkan av solens UVB-strålning. Ett högt UV-index, t.ex. mitt på dagen en solig sommardag, visar att det är stark UV-strålning ute och att man bör använda solskydd. Ett lågt UV-index visar att det är svag UV-strålning. Som jag nämnde innan när det gäller UVB så varierar denna strålning beroende av årstid, väder, tid på dygnet och var man befinner sig på jorden. Även parametrar som ozonskiktets tjocklek räknas in. I Sverige ligger UV-index på mellan 0 till 8. Är UV-index under 3 räknas strålningen som låg. I Sverige är UV-index under 2 på vintern. På sommaren är UV-index oftast mellan 4-8 och det är som högst mitt på dagen. Vid ett medelhögt och högt UV-index bör man skydda sig från solen med skugga, kläder, hatt och solskydd.

Det finns en mängd olika appar och sidor på internet som visar hur mycket UV-index är på just din plats just nu och räknar ut hur länge du kan vistas i solen utan att bränna dig, exempelvis Strålsäkerhetsmydighetens hemsida under Min soltid och appen UV Index Widget – worldwide. I dessa fyller du i din hudtyp efter en skala som kallas Fitzpatrick och var du befinner dig på jorden. På så sätt räknar appen ut ett värde på hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig och när du behöver använda solskydd. Här vill jag dock tillägga att det kan vara värt ha solskydd även vid lågt UV-index om man är ute mycket för att även skydda sig mot de konstanta UVA-strålarna.

Fitzpatrick hudskala

Fitzpatrick skalan är ett klassifikationssystem som utvecklades 1975 av den amerikanske hudläkaren Thomas B. Fitzpatrick. Skalan klassificerar mänsklig hudfärg i sex hudtyper baserat på hur mycket pigment man har i huden och hur olika hudtyper reagerar på UV-strålning. Denna skala använder vi hudterapeuter ofta när vi gör hudanalyser och utifrån den kan vi också bedöma vilka behandlingar som går att göra på vilken hudtyp.

shutterstock_2299654121  33jpg

Illustratör: Julia Belkina


Hudtyp I: Den ljusaste hudtonen. Oftast blond eller rödhårig, ljusa ögon och fräknar. Bränner sig alltid och blir aldrig brun vid solexponering.

Hudtyp II: Även denna hudtyp är ganska ljus. Kan vara blond eller ha lite brunare hårfärg. Blå eller ljusbruna ögon. Kan bli brun med försiktighet och hög solskyddsfaktor, men bränner sig först. Typiskt skandinavisk hud.

Hudtyp III: Ljus eller beige hud. Kan ha alla typer av hår- och ögonfärger. Får lätt solbränna, men bränner sig ibland. Vanlig hudtyp hos östasiater.

Hudtyp IV: Olivfärgad hud, mörkt hår och mörka ögon. Har mycket pigment (melanin) i huden. Bränner sig sällan, blir brun i solen. Vanlig runt Medelhavet.

Hudtyp V: Ljusbrun till mörk hud, mörka ögon och mörkt hår. Mycket melaninrik hud. Bränner sig aldrig, blir alltid brun. Vanligt i Afrika.

Hudtyp VI: Den mörkaste hudtypen. Svart hud med mycket pigment. Bränner sig aldrig och blir ännu mörkare av solexponering. Även denna hudtyp är vanlig i Afrika.


Vår solbruna färg = en försvarsmekanism

Att vi blir bruna i solen är en försvarsmekanism som huden har för att skydda kroppen mot solens UV-strålar. Hudens översta lager innehåller celler som kallas melanocyter. Melanocyterna i sin tur innehåller ett färgämne, pigment, som kallas melanin. Det är detta melanin som skyddar huden mot solens UV-strålar. När melanocyterna utsätts för solljus bildas mer melanin, pigment, för att skydda kroppen, vilket bidrar till att vi blir bruna i solen. Det är när melaninet inte räcker till för att skydda som man bränner sig. Mörkhyade människor har fler melanocyter i huden och därför också ett bättre skydd mot strålarna än vad ljushyade människor har. Mörkhyade klarar därför betydligt längre stunder i solen utan solskydd innan de bränner sig. Däremot har de lättare för att få pigmentfläckar av UVA-strålarna än vad ljushyade har, och bör därför också använda solskydd. Ljusare hud har ett sämre inbyggt skydd mot solen och bränner sig lättare. Det är också denna hudtyp som har lättast att utveckla hudcancer.

 

Solskydd

Många glömmer bort att använda solskydd när de t.ex. ska ut och jobba i trädgården, ta en promenad eller cykeltur. Givetvis är det inte bara när man ligger på stranden som man behöver skydda sig ifrån solen, utan det är vad man än gör ute en solig dag. Det rekommenderas att undvika solen eller hålla sig i skuggan mellan kl 11 och kl 15 då solen och UVB-strålarna är som starkast. Annars är det allra bästa skyddet kläder och hatt. Ett tjockare tyg skyddar givetvis mer än ett tunnare tyg. Solskyddskrämer bör användas som ett komplement till kläder.

Men... Sen måste vi få känna att vi lever också. Det är inte så ofta somrarna i Sverige erbjuder vackert väder så vi är nog många som verkligen vill passa på att njuta ute i solen och i det fina vädret när det väl erbjuds. Jag försöker dock tänka på att inte vara i solen för många timmar i sträck de värsta timmarna mitt på dagen, men om jag är det så använder jag gärna en solhatt och lite tunnare skyddande kläder och givetvis bra solskyddskrämer. Jag använder minst SPF50 och smörjer in mig dubbelt upp, och ibland trippelt, innan jag ska vistas i direkt solljus. Även om man har kläder på sig är solskyddsmedel ett bra komplement. Det finns ställen där solen kan komma åt ändå och som vi har lätt att glömma bort att smörja så som t.ex. läppar, öron, hals, dekolletage och händer. Så va extra uppmärksam på att du verkligen smörjt in dessa ställen. Annars är ett stift utmärkt att bära med sig och ta på dessa utsatta ställen. Det är bra om solkrämen får sjunka in i huden så smörj gärna in dig en stund innan du går ut. En idé är att ha som morgonrutin att smörja in sig med solskydd. Du bör bättra på med solskydd varannan timme.

 

Hur mycket solskyddskräm ska man använda?

Oftast använder vi alldeles för liten mängd solskydd, inte ens hälften av vad vi borde för att det ska ge ett fullgott skydd. Man behöver mycket mer än vad man tror för att det ska uppfylla den SPF som står på produkten. Därför är det bra att ha en hög SPF, eftersom man ofta inte kommer upp till den ändå.

Till kroppen: Till hela kroppen behövs ca 30-50 ml (ungefär en full hand) solskyddsprodukt beroende på hur stor man är. En bra regel kan vara att smörja in sig två gånger innan man går ut i solen.

Till ansiktet: Till ansikte och hals kan man tänka att det behövs två fingerlängder med solskyddsprodukt, om du tänker att du tar hela långfingret och hela pekfingret med solskydd. Vill du vara säker på att det räcker till dekolletaget också så kan ett bra mått istället vara tre fingerlängder: hela pekfingret, långfingret och ringfingret.


shutterstock_2105787857jpg

 Foto: Anna Gawlik


SPF – Sun Protection Factor

SPF står för Sun Protection Factor och talar om hur bra solskyddet skyddar mot UVB-strålarna, det vill säga hur många gånger längre man kan vara i solen än om man vore utan solskydd. Jag rekommenderar minst SPF30 på kroppen och SPF50 i ansiktet. Själv använder jag SPF50 till både ansikte och kropp. Och som jag nämnde innan smörjer jag ansiktet två-tre gånger innan jag går ut för att vistas aktivt i solen så jag vet att jag har ett ordentligt skydd. Min hud har redan utsatts för mycket sol i mina unga år, så jag känner att den inte behöver ha mer. Alla soltimmar vi har genom åren kan liknas med att fylla upp en bägare. En person med ljus hud har en mindre bägare än en person med mörk hud. Efterhand som vi är ute i solen fylls bägaren på med fler soltimmar. Till sist blir den full och rinner över och det är då solskador börjar dyka upp. Jag kommer dock inte gå in på solskador här.

Jag tror alla är med mig så långt som att SPF15, SPF30 och SPF50 är mått för hur mycket längre man kan vistas i solen innan man bränner sig av solens UVB-strålar än om man inte har solskydd. Jag tror även att många har hört att det inte skiljer så mycket mellan SPF30 och SPF50, och det stämmer. Här är hur mycket de olika SPF-siffrorna blockerar solens UVB-strålning:

SPF15 blockerar ca 93%

SPF30 blockerar ca 96,7%

SPF50 blockerar ca 98%

SPF100 blockerar ca 99%

Det är när det kommer till UVA-strålningen som de skiljer sig åt desto mer. Det finns olika symboler på en solskyddsprodukt som kan vara värda att förklara som visar att en produkt har ett bredspektraskydd, alltså att den även skyddar mot UVA-strålarna. Europeiska solskydd märks ofta ut med UVA med en ring runt medan det i USA ofta märks ut med P++++. 

cdncliqueinccom__cache__posts__img__uploads__current__images__0__262__844__mainoriginal700x0c-5f62f4207af54488a6af39f8fe50ab82jpg

Båda dessa symboler betyder att produktens UVA-solskyddsfaktor är minst 1/3 av produktens solskyddsfaktor. Det innebär att om man har en produkt med SPF15 så är UVA-skyddet bara 5. Om man har en produkt med SPF30 är UVA-skyddet 10 och om man har en produkt med SPF50 är UVA-skyddet ca 16-17. Därav rekommenderar jag att man använder SPF50 istället för SPF30 eftersom man då också får ett högre skydd mot solens UVA-strålar.


Jag blir ju inte brun om jag ska använda så hög SPF...

...är en fras som jag ofta får höra av kunder på salongen. Många tror att de inte blir tillräckligt bruna eller får tillräckligt med D-vitamin om de använder solskydd. Visst kan det ta lite längre tid att få färg om man använder solskydd, men man kommer att få färg och man får sin färg på ett mycket bättre och mer kontrollerat sätt. Och man undviker att bränna sig. Det finns ingen solskyddsprodukt som tar bort alla UV-strålar till 100%. När det gäller D-vitamin så krävs inte så mycket sol för att tillgodose kroppens behov. Här i Sverige en solig dag på sommaren räcker det att man har ansikte och armar i solen i ca 15 minuter för att täcka dagsbehovet. Man får även i sig D-vitamin genom kosten.


Lite kort om olika solfilter

Det finns 2 kategorier av solskydd, de med kemiska solfilter och de med fysikaliska solfilter.

Kemiska solfilter: Som man hör på namnet består dessa av kemiska substanser. De kallas även organiska solfilter då de innehåller kolföreningar. Dessa solskydd fungerar på så vis att de absorberar den energi som finns i UV-ljuset, oskadliggör det och omvandlar till värme så vi inte får DNA-skador.

Fysikaliska solfilter: Dessa kallas även oorganiska solfilter. Idag finns bara två godkända ämnen inom EU och det är zinkoxid och titandioxid. Dessa solfilter fungerar som så att de reflekterar UV-strålarna ungefär som en sköld så de studsar tillbaka igen. När man applicerar dessa på huden får man en vit hinna. Man har dock gjort fysikaliska solfilter lite mer lättapplicerade genom att göra nanopartiklar av de här ämnena.

De flesta solskyddsprodukter är en blandning av kemiska och fysikaliska solfilter. På så vis blir de lättare att applicera och man slipper den vita hinnan på huden, samt att det täcker in så stor del av UV-strålningen som möjligt så det filtrerar bort så många våglängder som möjligt av både UVA- och UVB-strålarna.

Själv tycker inte jag att man behöver titta så mycket på om det är kemiska eller fysikaliska solfilter i en produkt. Det är väldigt reglerat i Europa, så de solskydd som finns på marknaden är väl beprövade och säkra att använda. Allt vi har på marknaden i Sverige lyder under kosmetikalagen, vilket innebär att Läkemedelsverket granskar alla produkter som säljs och ser till att de håller måttet. Så de produkter som man kan köpa i Sverige kan man känna sig helt trygg med. Läkemedelsverket utför också årliga tester, vilket säkrar att vi har trygga produkter på marknaden. Det är mer skadligt att inte använda solskydd med tanke på hur hudcancer ökar.


Vad är HEV-ljus?

På många solskyddsprodukter kan man se märkningen HEVL. Det står för High-Energy Visible Light och är det ljus som vi också kallar för blått ljus. Detta ljus kommer från solen, men även från datorskärmar, mobiler och surfplattor. Här råder det lite delade meningar om hur vida det blå ljuset är skadligt för huden eller inte och om man behöver SPF för att skydda sig när man utsätter sig för strålning från skärmar. Vissa menar att man inte behöver solskydd eftersom det skulle krävas extremt många och konstanta timmar framför en skärm för att det ens skulle motsvara en minut i solen. Andra hävdar att HEV-ljuset, precis som UV-strålarna, kan gå ner i huden och på sikt göra att vi åldras i förtid genom att bryta ner vårt kollagen och elastin. Det blå ljuset kan även orsaka att vissa människor kan få inflammationer i huden eller bli extra torra.  


Vad är IR-A?
Märkningen IR-A på en solskyddsprodukt betyder att den även skyddar mot infraröd strålning. Denna strålning kommer också från solen, men även från datorer och andra elektroniska maskiner som avger värme, t.ex. hårfön och ugn. Det infraröda ljuset ger värme, och det är den värmen vi känner när solen strålar på oss. Många salonger och klinker använder olika maskiner med infrarött ljus. En sjukgymnast kan t.ex. dämpa smärta och muskelvärk med hjälp av infrarött ljus och vi har ju t.ex. hört att det är bra att sitta i en infraröd bastu då det lindrar muskelvärk. Själv erbjuder jag behandling med en LED-mask från Dermapen (med rött ljus och nära infrarött ljus) på salongen. Nu är det nog många som undrar hur infrarött ljus kan användas i behandlingar om vi måste skydda oss ifrån det? Är det skadligt för oss eller inte? Så här är det, att det infraröda ljus som används på salonger och kliniker är absolut inte skadligt för oss, tvärtom ger det istället flera fördelar. Om jag tar den LED-mask jag har på salongen som exempel, så främjar den bl.a. hudens läkningsprocess, ökar produktionen av kollagen och elastin, ökar blodcirkulationen, dämpar rodnad och minimerar fina linjer och rynkor. Alltså en massa fördelar för huden. Det är när det kommer till den infraröda strålningen vi får från solen som vi behöver skydda oss. Det infraröda ljus som kommer från solen är inte filtrerat och i kombination med UV-strålarna kan det påverka huden negativt, d.v.s. gå ner i huden och göra att vi åldras i förtid. Infrarött ljus som används på ett kontrollerat sätt på salonger och kliniker är alltså inte skadligt, utan kan tvärtom hjälpa oss med olika åkommor. 


Vattenresistent solskydd

Att en solskyddsprodukt är vattenresistent innebär inte att man kan bada hur mycket som helst och att den sitter kvar, utan det betyder att den sitter lite bättre än en produkt som inte är vattenresistent vid bad och om man svettas. De produkter som är märkta med att de är vattenresistenta har genomgått tre olika prövningar innan de kan få denna märkning. Man behöver alltså återapplicera även vattenresistenta solprodukter för att få ett fullgott skydd.


Olika sorters solskyddsprodukter

Solskyddsprodukter finns i olika former så som kräm, lättare fluid, gel, spray, mousse eller stift. Detta kommer jag inte heller gå in på här, utan det är egentligen upp till var och en vad som passar en själv bäst och vad man tycker bäst om. Det finns solskyddsprodukter anpassade till ansiktet och till olika hudtillstånd, t.ex. fet hud, torr hud, känslig hud, hud med akne och så vidare och det finns solskydd med färg, likt foundations. Idag köper man oftast inte bara en enda solskyddsprodukt och har den till både ansikte och kropp, även om det givetvis finns för den som vill ha det. Idag är man oftast lite mer medveten och både vill och har möjlighet att anpassa sitt solskydd så det passar till just ens egen hudtyp och hudtillstånd. Om någon inte vill använda solskydd på grund av att de upplever att de ”täpper till”, vilket jag ofta hör som en anledning på salongen, så finns det lättare produkter att använda för den personen. Nya solskyddsmärket på salongen, Heliocare, anpassar sina produkter efter olika hudtillstånd och efter kunders olika behov. 

gruppbild_heliocare-23jpg

HELIOCARE - Ett dermatologiskt solskyddsmärke

Jag är så glad att jag nu kan erbjuda det fantastiska solskyddsmärket Heliocare på salongen. Heliocare är ett av Europas ledande solskyddsmärken och är utvecklat av experter inom dermatologi. Produkterna tillverkas på ett läkemedelsföretag. Hudläkare och mycket forskning står bakom produkterna, bl.a. står självaste Fitzpatrick (som jag nämnde ovan och som är den som tagit fram skalan för hudtyper, Fitzpatrick skalan) bakom forskning och framtagning av den aktiva och patenterade huvudingrediensen Fernblock. Fernblock har en skyddande och återställande verkan på huden. Samtliga produkter i Heliocares sortiment verkar på alla fyra typer av strålning, d.v.s. UVA, UVB, HEVL och IR och förhindrar både omedelbara skador så som brännskador och de skador som kan uppstå över tid som hudens åldrande, pigmentfläckar, nedbrytande av hudbarriär, allergier och även hudcancer. Jag har fått förklarat för mig att Fernblock kommer från en ormbunksliknande växt. Man upptäckte att den stod sig grön och fin i stark sol, medan alla andra växter torkade. Man började då forska om denna specifika medicinalväxt och upptäckte att den kunde skydda och även reparera vår hud. Effekterna av Heliocare har dokumenterats i många studier som har publicerats i ledande internationella medicinska tidskrifter. 

Heliocares sortiment består av produkter till både ansikte och kropp. Till ansiktet har du möjlighet att få en produkt som passar just din hudtyp och ditt hudtillstånd. Och de svider inte i ögonen. Det är en sådan sak som är jätteviktig för mig och som jag själv brukar tänka på och reagera på. De solskydd som svider i ögonen går helt bort för min del. Heliocares solskydd är faktiskt de bästa jag någonsin testat! Det finns flera produkter i sortimentet som passar mig perfekt då jag absolut inte vill få en klibbig yta eller känna av att jag har solskydd på mig. Jag som hudterapeut älskar givetvis krämer och hudvård, men jag avskyr att bli klibbig. Så för mig måste en kräm gå in fint i huden och inte kännas, vilket är ett krav jag har även när det gäller solskyddsprodukter. Jag har själv testat dessa produkter sedan förra våren och bestämde mig för att ta in dem på salongen till denna sommar. 

Jag vill lyfta fram några godbitar ur sortimentet. Heliocare 360º Gel Oil-Free SPF50 är en av Heliocares bästsäljare. Det är en oljefri fluid med en matt ”torr” finish som är perfekt till den som har fet- eller kombinerad hud, akne eller tendens till blankhet. Produkten passar också bra för alla som önskar ett solskydd som inte känns kladdigt eller tungt och det kan användas under makeup. En perfekt produkt till den som anser att solskydd "täpper till". Då kan jag lova att detta blir en storfavorit! Vill du ha en lika lätt fluid som fungerar som foundation? Då är Heliocare 360º Color Gel Oil-Free SPF50 valet för dig. Det är en färgad olje-fri produkt för den som vill ha täckning och solskydd i ett. Väldigt lättapplicerad och ger en fin och jämn finish med naturlig lyster. Color Gel Oil-Free har länge funnits i tre nyanser, men har nyligen också kommit i en fjärde mörkare nyans. Detta solskydd är en av mina egna stora favoriter. Perfekt som make up bas! Och perfekt att skydda huden samtidigt som huden får ett jämnt och naturligt resultat!

   heliocare_3x-gel-oil-free-1080x1080jpg


En annan intressant produkt är Heliocare 360º A-R Emulsion SPF50, specifikt framtagen för att passa en känslig, atopisk hud med tendens till rodnad. Sammansättningen är berikad med ett komplex som hjälper huden att motstå yttre påverkan. Perfekt för någon med hudåkomman rosacea eller med röd akne. Jag möter många kunder med detta så jag misstänker att denna produkt kan bli populär på salongen. Heliocare 360º Pigment Solution Fluid SPF50 är ytterligare en intressant produkt och även denna är kategoriserad under mina personliga favoriter. Det är en lättare fluid som bidrar till en jämnare och klarare hudton och förebygger pigmenteringar. Den unika verksamma sammansättningen både minimerar befintliga pigmentfläckar och hämmar uppkomsten av nya. Vilken dröm att ha ett solskydd som inte bara motverkar nya pigmenteringar, utan som också jobbar på de man redan har!

heliocare_360jpg

Ovan nämnda produkter är bara ett urval av Heliocares sortiment. Givetvis finns det även allround-produkter som är mer traditionella och passar alla. Jag vill också lyfta fram en kroppsprodukt och nyaste tillskottet i Heliocare-familjen som bara lanserades nu i vår,  Heliocare 360º Body Glow som har en lystergivande sammansättning och ger ett fantastiskt glow till huden. Detta är redan mitt absoluta solskydd till kroppen, och jag misstänker att jag har flera kunder som också kommer att ha denna som en storfavorit i sommar! Produkten kombinerar ett fullgott skydd mot solens strålar samtidigt som huden återfuktas och får fin och jämn finish med härlig lyster. Sammansättningen är ofärgad och anpassar sig därför väldigt bra till alla hudtoner. Och den ger precis lagom med skimmer, inte för mycket och inte för lite. Utan helt perfekt!

heliocare-body-glow-4jpg


Nya stiftet, Heliocare 360° Sport Stick, som också lanserades nu i vår är ett måste att lyfta fram. Perfekt att bära med sig för en snabb och kladdfri applicering. Smidigt att bättra på under dagen, ett lager ger fullgott skydd. Sammansättningen är dermatologiskt och oftalmologiskt testad (kan appliceras nära ögonen) och lämpar sig bra för alla åldrar och hudtyper, även känslig hud. 

heliocare-sport-stick-2 1jpg


Thalions solskyddsprodukter
Thalion, ett av de hudvårdsmärken jag har på salongen, har en solskyddsserie i sitt sortiment som också är riktigt bra och som många av mina kunder är väldigt förtjusta i. Thalion är ledande experter inom marin hudvård med filosofin att havet är en fantastisk källa till välbefinnande och erbjuder alla spårämnen, mineraler, vitaminer och aminosyror vi behöver. De försöker hålla sina produkter så naturliga som möjligt. Thalions solskyddsprodukter är mer allround-produkter som passar alla och inte är framtagna för något specifikt hudtillstånd. I Thalions solserie ingår en solskyddskräm till ansiktet, Anti-ageing sun care for Face SPF50 som verkar vårdande, skyddande och motverkar pigmenteringar samt två till kroppen, Face & Body Sun Lotion SPF30 eller SPF50. Som synes kan man ha de sistnämnda både till ansikte och kropp, vilket är bra för den som vill ha det enkelt och som bara vill ha en enda solskyddsprodukt. 

Thalion_aurinko_mlpng

Thalion har dock ytterligare en solprodukt som jag vill lyfta fram lite extra. Den ligger inte under den ordinarie solserien, men det är ändå en solskyddsprodukt. Fantastiska Daily Veil SPF50 som knappt är märkbar på huden med sin lätta formula. Thalion har utvecklat denna produkt för att kunna addera solskydd till sin vanliga hudvårdsrutin då de inte har solskydd alls i sina krämer. Samtliga krämer från Thalion är 24-timmars krämer, d.v.s. man kan ha dem både på dagen och på natten. Eftersom man ofta behöver solskydd på dagen har Thalion tagit fram Daily Veil SPF50 som ett komplement att använda året om efter applicering sin dagkräm. Skyddar även mot det blå ljuset (HEV-ljuset), perfekt för den som även vill skydda huden från t.ex. strålning från datorn. Denna produkt är en av mina absoluta favoriter. 
thalion_5de7cb49b7c87jpg

Förbered huden inför solen

Både Heliocare och Thalion har produkter för att förbereda huden inför den stundande vår- och sommarsolen. Heliocare i form av kapslar och Thalion i form av en soldryck. Jag kan varmt rekommendera att ta dessa innan solexponering, framförallt om du har lätt för att bränna dig eller får soleksem. 


Heliocare 360º Oral Capsules

Heliocare 360º Oral Capsules är ett kosttillskott som är utvecklat för att bidra till en ökad motståndskraft mot solkänslighet, soleksem och hyperpigmenteringar. En kapsel per dag används som ett komplement till solkräm. Kapseln ska intas 30 minuter före solexponering. De innehåller C-vitamin, E-vitamin, prebiotika, B3-vitamin (Niacin) som hjälper till att bibehålla normal hud samt den patenterade ingrediensen Fernblock som hjälper huden att bygga upp sin motståndskraft. Givetvis används kapslarna endast som ett komplement till solskyddskräm och ersätter alltså inte vanligt solskydd. Anti-age i tablettform!


heliocare-new-capsules-1080pxjpg


Thalions Bronz'Age Sun to drink

Thalions Bronz'Age Sun to drink är en koncentrerad soldryck som ger två stora fördelar till huden: förbereder för solexponering och förebygger hudåldrande. Innehåller C-vitamin, E-vitamin och betakroten som ger huden en fin ton. Och så smakar den gott också. Ett väldigt fräscht sätt att börja dagen på! Bronz'Age innehåller 10 st ampuller som hälls upp i ett litet glas med lite tillsatt kallt vatten. Drycken tas som 10-dagars kur och kan tas före, under och efter solexponering. 

thv_685_new_thalion_bronzage_ampullajpg

Dagkräm med solskydd 

Gränsen mellan solskyddsprodukter och hudvårdsprodukter håller på att suddas ut. Idag är det många hudvårdsmärken som har solskydd i sina dagkrämer. Likadant gränsen mellan make up och solskydd. Heliocare har solprodukter med färg som fungerar som foundations och många make up-märken har solskydd i sina foundations. När det gäller dagkrämer eller make up med SPF så blir det inte ett tillräckligt skydd att endast använda dessa. Man ska inte lita på att den dagkräm eller make up man lägger på morgonen ger ett fullgott skydd, framförallt inte sommartid. Man behöver komplettera med riktiga solskyddsprodukter om man ska vara ute i solen. 

Om man applicerar en dagkräm med solskydd på morgonen vet man att man har lite solskydd på huden när man t.ex. går till jobbet, om man sitter ute på förmiddagsrasten eller om man tar en lunchpromenad. Ska man vara ute mer aktivt under dagen ska man givetvis bättra på med en riktig solskyddsprodukt. Oftast tar man också alldeles för lite av sin dagkräm för att den ska täcka upp och skydda tillräckligt. Du minns väl att man skulle ta två fulla fingrar med solskydd för att ha tillräckligt skydd på ansikte och hals och tre fulla fingrar om man även vill täcka in dekolletaget? Det tar man knappast av sin dagkräm, utan mer en ärtstorlek, vilket gör att man oftast inte kommer upp i den SPF som dagkrämen innehåller. Många dagkrämer med solskydd innehåller inte heller tillräckligt skydd mot UVA. Man kan oftast inte utläsa på en dagkräm hur mycket den skyddar mot UVA-strålarna då hudvårdsprodukter sällan märks ut med symbolen för UVA (alltså UVA med en ring runt). De märks oftast bara ut med den SPF som gäller för UVB. Jag använder och säljer Exuviance/Neostrata på salongen och tog reda på hur det står till med deras dagkrämer. Samtliga dagkrämer med SPF från Exuviance och Neostrata har ett bredspektrigt skydd mot både UVA- och UVB-strålar. Det innebär att samtliga produkter ger ett fullgott skydd mot UVA med 1/3 av den SPF-siffra som står på förpackningen. Så man kan vara helt lugn och trygg med dessa produkter.

De dagkrämer med solskydd som säljer i topp på salongen är Exuviance Sheer Refining Fluid SPF40 och Exuviance Total Correct Day SPF30, två dagkrämer jag verkligen kan rekommendera. Sheer Refining Fluid SPF40 har en lätt formula som återfuktar och samtidigt motverkar ålderstecken. Passar även den känsliga huden. 

EXUVIANCE-Sheer-Refining-Fluid-SPF-700x700jpg

Total Correct Day SPF30 är en aktiv dagkräm som effektivt motverkar de främsta ålderstecknen i huden. Ger uppstramande effekt, ökad fyllighet och spänst, främjar hudstrukturen samt gör att fina linjer och rynkor såväl minimeras som förebyggs. 

total_correct_day_spf_30_50_g_tube_th__1_1jpg


Just nu sker det stora förändringar med Exuviance, då Exuviance Professional "byter kostym" och går ihop med sitt systermärke Neostrata. Det innebär att produkterna kommer få ett nytt utseende och byta namn till Neostrata. Men innehållet är exakt det samma. Efterhand som produkterna tar slut på hyllan och hos leverantören, kommer de bytas ut och få Neostratas kostym istället. Sheer Refining Fluid SPF40 kommer istället att heta Sheer Hydration SPF40 och Total Correct Day SPF30 kommer att heta Skin Active Day cream SPF30. Detta kommer ske successivt nu under hela våren och med fortsättning i sommar, höst och vinter och kanske även in på nästa år. En spännande tid tycker jag, då jag även får tillgång till nya produkter både till försäljning och i behandlingsrummet som bara har funnits i Neostrata och som jag inte haft tillgång till tidigare.  

your-new-skincare-journey-banner_1360x450pxjpg


Ska man ha dagkräm med solskydd året om?

Det råder delade meningar om man ska använda solskydd året om eller inte och om man bör ha dagkräm med solskydd även under vinterhalvåret. I mitt tycke är det en fråga beroende på var man bor och om man jobbar ute. Vi i Norden ser inte solen så ofta under hösten och vintern, och om man dessutom jobbar inomhus så ser jag inte någon anledning till att använda solskydd då man inte får speciellt mycket UV-strålar på sig. Om man inte sitter vid ett fönster och jobbar såklart, då kan det vara en god idé att ha en dagkräm med solskydd året om. Annars kan man istället använda solskydd de dagar man vet att man ska vistas utomhus. De personer som jobbar utomhus tycker jag definitivt ska ha året om för att skydda sig mot de konstanta UVA-strålarna som faktiskt gör att vi åldras i förtid. Här vill jag flika in med att en skyddande och barriärstärkande kräm också kan vara att föredra om man har ett utomhusjobb. Viktigt att även skydda huden mot väder och vind. När det är kallt ute tar vi på oss en jacka för att slippa frysa. Även ansiktet kan behöva en jacka i form av kräm vid hårt väder. Vår och sommar tycker jag definitivt att alla ska använda dagkräm med solskydd. Även om man jobbar inomhus så tillbringar man ändå mycket mer tid utomhus under sin lediga tid än vad man gör höst och vinter. 


Slutligen lite kort om barn och solskydd

Barn under året, eller i alla fall under sex månader, bör inte använda solskydd. Så länge barnet inte kan gå och då inte heller kan röra sig i solen så går det bra att skydda med skugga och t.ex. parasoll. Anledningen till att så små barn inte ska använda solskydd är att deras hud är mycket tunnare och skörare, och därför kan de lättare reagera på ämnen i krämerna och få irritationer och eksem. Ett barn som har börjat röra sig och springer runt i solen är viktigt att smörja in ordentligt. Givetvis skyddar man med kläder och hatt i första hand, det finns speciella UV-kläder att ha på, men det är viktigt att även komplettera med solskyddsprodukter. Det finns specifika solprodukter att köpa anpassade för barn. De som är anpassade för barn är oftast lite mildare för huden. Barnprodukter har även lite mer krav på sig än produkter anpassade för vuxna. Heliocares Pediatrics Atopic Lotion Spray SPF50 är en fuktgivande lotion i sprayform till kroppen, som är utvecklad för att underlätta applicering av ett jämnt lager solskydd på barn. Den är speciellt utformad för mycket känslig hud och kan givetvis även användas av vuxna. Det är en vattenressistent produkt, men bör givetvis ändå bättras på efterhand som man badar eller svettas för ett fullgott skydd. 

17105-heliocare-360-pediatrics-atopic-lotion-spray-w-987x1200px_3jpg


Det var allt för denna gång. Jag hoppas att du lärde dig något nytt eller i alla fall fick en liten påminnelse om hur viktigt det är med solskydd. Och kanske att du också blir lite mer solklok i framtiden, framförallt om du, liksom jag, älskar sol och värme. 


Varmt välkommen in på salongen för att hitta just ditt favoritsolskydd! De produkter jag har tagit in från Heliocares sortiment är nu uppsatta på hyllan, så du är välkommen in för att känna och prova. Jag har dock inte tagit in riktigt hela sortimentet. Om det skulle vara så att du hittar en produkt från Heliocare som du är intresserad av och gärna vill testa, bara säg till mig så beställer jag hem den så du har möjlighet att prova. Har du inte möjlighet att komma in men ändå är intresserad av produkterna eller om du har några andra frågor, precis vad som helst, går det bra att kontakta mig på annat sätt t.ex. via e-post eller under inlägget på instagam. Jag kan också skicka produkter till dig med posten om du vill det. Både Heliocares och Exuviance produkter samt några av Neostratas produkter går även att handla via salongens webshop

Njut nu av de varma och soliga dagarna, men njut insmord!

/Therese, Auktoriserad hudterapeut